Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com

Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com
Mex és Kira

2016. augusztus 28., vasárnap

BOLHA

Miért veszélyes a bolha és mit tehetünk ellene?

A bolhás kutya, sajnos minden esetben férges is!
A bolha egy vérszívó élősködő, mely számos vírusos,bakteriális fertőzést, továbbá olyan kórokozókat terjeszt, mint például a galandféreg. Nagyságuk 1-6 mm, sötétbarna,szárnyatlan rovar. A nősténybolhák az állatokon és azok környezetében
 ( a szőnyegre, parkettára, a talajra) rakják le petéiket.
Az állatokra lerakott peték is rövid időn belül a földre hullanak.
A kerekded, szürkésfehér 0,5mm nagyságú petékből 1-2 hónap alatt fejlődik ki a kifejlett bolha.
A környezetben a petékből 2-12 nap alatt lárva lesz.A lárvák a környezetükben lévő szerves törmelékekkel táplálkoznak, valamint a nőstény bolha emésztett vércseppekkel etei őket (bolha ürülék). Majd a lárva 9-15 nap alatt, kétszeri vedlés után, kokont sző maga köré és bebábozódik.A bábidő hossza a körülményektől függően legalább 4-14 nap, de több hónap is lehet.

A kifejlett bolha vérszíváskor keresi fel a gazdaállatot.
 A bolhák 3-4 évig is képesek életben maradni, jól bírják az éhezést, de ha tehetik naponta szívnak vért.
A mellékelt képen látható adatok azt jelentik, hogy egy kistestű, vagy kölyök kutyánál akár olyan mennyiségű vért is szívhatnak, hogy az súlyos vérszegénységet, és olykor halált is okozhat.

A vérveszteség és a fertőzések mellett a bolha nyála, ami magas fehérje tartalmú, erős allergén hatású. Az erre érzékeny kutyáknál már egyetlen csípés is allergiás reakciót válthat ki.

Honnan tudjuk hogy allergiás reakciója van kutyusunknak a bolha csípésre?
A folyamatos és intenzív vakarózás,harapdálás
( véresre vakarás sem ritka, főleg a faroktő körül).Tenyérnyi vörös, szőrtelen terület, a bőr irritált, gyulladt, megvastagszik és váladékozik, különösen a háton és a farok tövénél.( itt a baktériumok pillanatok alatt elszaporodnak.)

Ilyenkor feltétlenül antibiotikummal, illetve gyulladáscsökkentő szerekkel kombinált kezelésre van szükség.

Amennyiben nincs allergia, akkor is konzultáljunk orvossal a bolha és féreg kiirtásáról!
A férgek jelenlétének látható bizonyítéka többek között a végbélnyílás közelében és a fekhelyen látható uborkamag szerű szelvények.

Most már láthatjuk, hogy nem csak a kutyánkat kell bolha mentesítenünk, hanem a környezetét is( szőnyeg, parketta rései, fekhelye)A környezet bolha mentesítésére a legjobbak a spray-k haszhálhatók. (pl. Insecticide 2000)

Mivel a bolhák okozta fertőzések a gazdira nézve is veszélyesek, legfontosabb a megelőzés!!!
Szerencsére ma már számos védőszer áll rendelkezésre, spray, por, spot-on,és nyakörv formában. Ezenkívül fontos hogy tartsuk tisztán a kutya helyét, rendszeres felmosás, porszívózás és környezetbarát permetezőszer is sokat segít. valamint rendszeresen ellenőrizzük a kutya bundáját, hogy időben észre vegyük ha baj van.



TUDTA:
Nem ritka hogy egy bolha 80 cm magasra és 30 cm távolságra is elugrik.
Hasonló teljesítményt mondhatna magáénak az ember, ha az Eiffel torony lábától felugrana annak a tetejére, természetesen nekifutás nélkül.

Utóbbi évek vizsgálatai szerint a városi környezetben tartott kutyákon leginkább a macskabolha egyedei fordulnak elő.

A bolhák a kutya bőrbetegségeinek legjelentősebb okozói.

A bolha csak addig marad a kutyán, míg a vérét szívja, ezért a kutya környezetében nagy számban találhatók bolhák, ahol a nőstény bolhák a petéiket lerakják.
Ez nem csak a kutya fekvőhelye lehet (karosszék,ágy, ahol a kutya alszik), hanem megtalálható a padlórések között, a csempék, linóleum rése között, sőt a ruhaneműk szegélyében is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése